top of page

Arabica en Robusta

Bijgewerkt op: 21 jun. 2022


Bij Café La Vida Feliz kan je zowel Arabica als Robusta koffies kopen

Wanneer we over koffie spreken, dan hebben we het eigenlijk over de vruchten van de koffieplant en meer bepaald over: Coffea arabica. Als u dacht u dat dit de enige koffiesoort is, dan heeft u het mis. Er zijn wereldwijd wel 120 verschillende soorten koffiebonen bekend. Maar naast de Arabica is er maar 1 andere soort geschikt voor consumptie en dat is de Coffea canephora, een plant die we allemaal kennen onder de naam Robusta. Welke bonen moet u nu dan eigenlijk gebruiken?


Arabica

Van deze Arabica koffieplant worden de koffies van Café La Vida Feliz gebrand

De Arabica koffieplant groeit op extreme hoogtes, gemiddeld op 1500 meter. De Arabica koffiebonen komen voornamelijk uit de hoge gebieden in Midden-Afrika en Azië. Er zijn meer dan twintig verschillende varianten van deze boon bekend. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziektes. Omdat deze plant op extreem grote hoogte groeit wordt de Arabica minder blootgesteld aan dieren en ziektes. De Arabicabonen bevatten hierdoor minder cafeïne omdat cafeïne het natuurlijke beschermingsmiddel is van de boon. Doordat er minder cafeïne in deze koffieboon zit, is de smaaksamenstelling divers. Deze boon geeft voornamelijk een zachte en aromatische smaak. Qua kleur zijn de bonen licht groen, grijs en soms zelfs blauw. Dit komt omdat deze ongebrand zijn. Wanneer de bonen gebrand worden kleuren deze bruin.


Robusta
Van deze Robusta koffieplant worden de koffies van Café La Vida Feliz gebrand

Pas in de late 19e eeuw werd de Robustaboon ontdekt in het Belgische Congo, wat we nu kennen als Zaire. Deze koffieplant kon in het dal worden geteeld (vs de Arabica op hellingen) en was beter bestand tegen ziektes, waardoor hij een stuk voordeliger is om te produceren. Enige nadeel… de smaak is toch ook wel een stuk minder dan bij de Arabica boon. Typisch wordt de smaak omschreven als houtachtig en verbrand rubber. Het gevolg hiervan is dat het grootste gedeelte van de productie van Robusta verdwijnt in oploskoffie. Maar ook bij veel grote merken zien we toch ook de Robusta boon wel terugkomen met de Arabicaboon. Vaak ziet u dan een verhouding van 20-25% Robusta, wat aangevuld wordt met Arabica. Er zijn meerdere redenen om dit te doen. Enerzijds om simpelweg de prijs (de robustaboon is goedkoper), daarnaast zorgt Robusta ook voor een betere cremalaag. En de laatste reden is dat Robusta een hoger cafeïnegehalte heeft, waardoor ook de smaak zeer krachtig is en dat u in combinatie met een zachte Arabicaboon een prachtige koffie kunt krijgen.De Arabica koffie versus de Robusta koffie

Natte versus droge methode

Soms ziet u op de verpakking of omschrijvingen op websites staan dat de bonen op een natte of droge manier zijn verwerkt.

Hierbij kan je eigenlijk stellen dat de duurdere Arabica boon via de ‘natte methode’’ wordt verwerkt en de Robusta via de ‘droge methode’.

Bij de "natte methode" worden de bessen na het plukken ontdaan van hun vruchtvlees en vervolgens in het water gelegd. Door het gistingsproces dat dan volgt, worden de bonen aromatischer van smaak. Daarna worden ze weer gewassen.

De koffiebonen van de Robusta plant worden via de "droge" methode verwerkt. Hier komt geen water aan te pas. De bessen worden na het plukken tien dagen in de zon gelegd om te drogen. De bonen worden regelmatig omgedraaid om een gelijkmatige droging te bekomen. Het vruchtvlees wordt in één keer verwijderd als de bonen eenmaal droog zijn. Als laatste worden de bonen gepolijst en gesorteerd. Dit verwerkingsproces is zeer klimaatafhankelijk, als de zon niet schijnt ligt het hele proces stil.


Welke koffiebonen moet ik nu kiezen?

Wat leuk is aan koffie is dat het altijd een kwestie van smaak is. De ene vindt een hele krachtige, sterke smaak belangrijk en zal eerder kiezen voor een Robusta koffie, terwijl de ander gaat toch voor een iets zachtere variant en dan kom je bij 100% Arabica uit. Bij Café La Vida Feliz hebben wij zowel de 100% Arabica koffie’s als koffiemengeleingen die bestaan uit zowel Arabica en Robusta. Wilt u ook een keer iets nieuws proberen en de wondere wereld van koffie verder ontdekken? Probeer dan eens ons proeverspakketten en ontdek op een voordelige manier hoe u het lekkerste kopje koffie bij u thuis kan zetten.


© 2022 by Café La Vida Feliz

3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page